Porselen Lamina Restorasyonları

Porselen Lamina Nedir?

Lamina Latince yaprak anlamına gelir. Dişlerin kesilmeden yalnızca ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilmesiyle uygulanan ve sağlam diş dokusunun minimum şekilde kaybedildiği tekniktir. Bu inceltilen bölgeye porselen diş laminalarının yapıştırılma uygulamasıdır.

yaprak kaplama

Porselen Diş Laminaları Hangi Durumlarda Uygulanır?

Beyazlatma ile netice alınamayan ileri derecede renkleşmiş dişlerde,
Yapısal formu ve şekli iyi olmayan dişlerde,
Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
Kırık ya da aşınmış dişlerin düzeltilmesinde,
Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların onarılmasında,
Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde kusursuza yakın kozmetik bir çözüm olabilir.

Porselen Lamina Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Porselen lamina diş tedavisi, neredeyse herkese uygulanabilir bir yöntemdir.

Peki Porselen Diş Laminalarının Tedavisinin Uygulanamayacağı Durumlar Nelerdir?

Çene Cerrahisi,
tırnak yeme,
kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar,
ileri derecede diş eti çekilmesinin var olduğu koşullarda lamina tedavisi yapılmaz.

Porselen Lamina Diş Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Şayet hastanın diş etlerinde bir tedavi ya da estetik açıdan bir müdahaleye ihtiyaç yok ise 2-3 seansta yani 1 hafta içinde lamina yöntemiyle yeni bir gülümsemeye kavuşmak mümkündür.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulamasının Tedavi Aşamaları Nasıldır?

İlk seansta dişlerin aşındırılmadan ölçüsü alınır ve çıkan modelde bir çalışma uygulanır. Daha sonra ise dişler aşındırılır ve hassas bir ölçü materyali ile ölçü yinelenir. Bir sonraki görüşmede ise laminalar dişlere uygulanır.

Porselen Lamina Dişlerin Düşme Riski Var mı?

Hayır, yoktur. Günümüz yapıştırma teknolojilerinin yapışma değerleri oldukça yüksektir. Şayet hekim uygulamada teknik titizliğe ve özene uygun hareket ederse laminalar hastanın kendi dişinden ayırt edilemez.

Porselen Lamina Dişlerin Ömrü Ne Kadardır ?

Laminalar iyi bir ağız bakımı koşuluyla çok uzun yıllar problem yaşanmadan kullanılabilirler. Bunu da nedeni diğer yapıştırma yöntemlerinden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmeleridir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha sağlam olurlar. Ömürlerini uzatmak adına ağız bakımına hassasiyet göstermek gerekir. Bunun yanında, çok sert besinleri ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmak gerekir.

Porselen Lamina Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Oldukça küçük bir müdahale ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş sağlanır.
Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden temin edilirler.
Dişlerin doğal yapısı bozulmaz ve bu ekilde arzu edilen estetik özelliklere sahip olmak yalnızca porselen lamina ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile neticenin daha kusursuz olması sağlanabilir. Diş üzerinden kaldırılan miktar yalnızca 0,3-0,7 mm arasındadır. Bu sayede hiçbir dişin kesilmesine (küçültülmesine) ihtiyaç duyulmaz.
Görünümünden hoşlanılmayan dişlerin bir kopyası alınarak üzerinde bir dizayn yapmak da mümkündür. Yani dişlere hiçbir müdahale yapılmaz ve ilk önce dişlerde oluşturulacak değişikliği teknolojik imkanlar sayesinde hastaya gösterebiliriz.
Porselen yüzeyleri oldukça pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri nedenlerden oluşan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını en aza indirir.
Kahve, çay, sigara gibi dış faktörlerle renk değiştirmez.
Materyal olarak oldukça kırılgandır. Ancak, mineye tam olarak yapıştırıldığı zaman germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci oldukça artar.
Aşınmaya karşı direnci çok fazladır.

Porselen Lamina Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?

Diğer restorasyonlara göre sağık ve estetik açıdan üstünlükleri kıyaslanamaz bile fakat diğer yöntemlere nazaran biraz daha pahalı bir uygulamadır.
Hassas bir yöntemdir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışmasına ihtiyaç duyulur. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine yeterli teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin olması gerekir.

Porselen laminate veneer kuronların bakımı: 

Diş fırçalamanın dışında diş ipi ve ağız gargarası yapılmalı
Ön dişlerle sert besinler için koparma işlemi yapılmamalı
Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı var ise gece plağı kullanılmalı
Tırnak yeme alışkanlıklarından uzaklaşılmalı
Altı aylık kontroller düzenli olarak yapılmalı

Diş hekiminizi ilk ziyaret:

İlk ziyaretlerde genel bir ağız muayenesi yapılır ve ardından dijital panoramik rontgen çekilir. Ağzın genel durumu hakkında bilgilendirme yapılır. Özel durumlar, estetiğe, işleve ve genel ağız sağlığına dair beklentiler, planlanan tedavi alternatifleri ve sonuçları konuşulacaktır. Kişi icin düşünülen tedavi opsiyonuna benzer daha önceki hastaların çekilmiş ilk ve son hal fotoğrafları kişiye gösterilebilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!

Porselen lamina işlemleri ile (dişeti ve kanal tedavisi gerektirmeyen ağızda) bir hafta icersinde estetik bir gülüş sağlamak hem pratik, hem de oldukça mümkündür. Bu yöntem diş eksikliği bulunmayan ve daha önce porselen kron restorasyonlar yaptırmamış olan kişilere uygulanabilir bir sistemdir. Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar, ileri derecede dişeti tahribatlarının olduğu durumlarda uygulanması sakıncalıdır.