Gömülü Diş

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERAHİSİ

GÖMÜLÜ DİŞ OPERASYONU

 

YİRMİ YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ

Gömülü 20. yaş dişlerinin problem olmasının nedeni genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20. yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20. yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.

20lik diş çekimi

Kısmen çıkmış yirmilik dişler; çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda ; ağrı , şişlik , abse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.

Tamamen çıkmış 20. yaş dişleri; genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.

 20 . yaş dişi iltihabı veya apsesinin belirtileri:

  • Ağrı ( kendiliğinden veya üstüne basınca )
  • Şişlik ( ağız içerisinde veya yüzde )
  • Kızarıklık
  • Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi
  • Yutkunma zorluğu
  • Ağzın kapatılamaması veya kapatınca 20.yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması , baskı olması.

 

20. yaş dişlerinin zararları; öndeki dişe baskı yaparak çapraşıklığa neden olabilir. Öndeki dişte çürüğe neden olabilir. İltihap için uygun bir ortam yarattığından zaman zaman ağrı ve şişliğe neden olabilir.

Mevcut iltihap , vucudun zayıf bir anında kana karışıp ; kalp , böbrek , beyin , eklemler gibi hayati organlara yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir.

 

20lik Diş çekimi sonrası en çok yapılan şikayet ağrıdır. Bu ağrıların şiddetlenmemesi ve enfeksiyon oluşmaması için yapmanız ve yapmamanız gereken bir takım şeyler bulunmaktadır. Bunlar ;

  • Çekim sonrası ağzınıza konulan tamponu yaklaşık 1 saat boyunca ağzınızdan çıkarmayın ve ısırarak baskı uygulayın.
  • Çekimden 2-3 saat sonrasına kadar hiç birşey yememeli ve içmemelisiniz. Çekimden yaklaşık 2 gün sonrasına kadarda sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemelidir. Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Çekim sonucunda kanama meydana gelecektir. Bu kanı sürekli olarak tükürmeniz veya ağzınızı çalkalamanız kanın pıhtılaşmasını engelleyeceği için bir süre bunu yapmamanızda fayda olacaktır.
  • Sigara içmeniz yara iyileşmesini bozacağından 24 saat boyunca kesinlikle sigara içmemelisiniz..
  • Çekim sonrası doktorunuzun size önerdiği ilaçları zamanında ve düzenli bir şekilde almaya dikkat edin. Bunlar hem ağrılarınız için hemde yaranın iltihap kapmaması açısından oldukça önemli ilaçlardır.
  • Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın. Zor çekimleri takiben şişliği önlemek için ilk 24 saat bölgeye 20 dakikalık aralıklarla soğuk uygulayın. Çekim bölgesi hariç diğer dişleri düzenli fırçalamaya devam edin. 24 saat sonra çekim bölgesini de kibarca fırçalamaya başlayın.