Dolgu

Dolgu nedir?

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı)

Dolgu İzmir

Amalgam dolgu

Amalgam (gümüş) dolgular, aşınmaya karşı dirençlidir ve nispeten daha ucuzdur. Bununla beraber, koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit restorasyonlara göre daha fark edilir niteliktedir ve genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir.

Kompozit dolgu

Bu dolgular dayanıklı olmalarından dolayı hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilir. Çürükler temizlenerek, madde kaybını azaltmak için ışınlı dolgu yapıldığında, bağlanan yüzeyi arttırmak için bizotaj uygulanır. Diş hazırlandıktan sonra, diş ve kompozit dolgu arasında bağlanmayı sağlayan bonding işlemi yapılır. Buna ışın verilerek sertleşmesi sağlanmış olur. Ardından ince katmanlar halinde kompozit dolgu koyularak, ışınla sertleştirilir. Bu dişteki çürük dolduruluncaya kadar tekrarlanır. Yükseklik kontrolü yapılarak, üzeri cilalanır. Bu işlemler amalgam dolguların yapımından daha uzun sürer.